Tel: (0030) 210 6771540-541-542-543

Σπερματέγχυση

IVF---Γονιμοποίηση-Ωαρίου

Η σπερματέγχυση αποτελεί μια μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής για δύο λόγους. Από τη μια εξαιτίας του χαμηλού της κόστους και της απλής διαδικασίας της και από την άλλη επειδή σημειώνονται σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.

Η διαδικασία

Για να πραγματοποιηθεί η σπερματέγχυση εφαρμόζεται εισαγωγή ενός εύκαμπτου καθετήρα εντός της ενδομητρικής κοιλότητας. Στο ελεύθερο άκρο αυτού του καθετήρα συνδέεται μια σύριγγα μέσα στην οποία περιέχονται ποσότητες σπέρματος από 0,3 ως 0,5ml, το οποίο επισημαίνεται ότι είναι επεξεργασμένο.

Ουσιαστικά, με την σπερματέγχυση τα σπερματοζωάρια κατευθύνονται απευθείας στις σάλπιγγες παρακάμπτοντας το εμπόδιο του τραχήλου που βρίσκεται στην διαδρομή τους. Φυσιολογικά, στον τράχηλο τις γόνιμες ημέρες δημιουργείται μια βλέννη η οποία διευκολύνει την διέλευση των σπερματοζωαρίων. Υπάρχουν, όμως, και παθολογικές περιπτώσεις όπου η βλέννη έχει πιο παχύρρευστη υφή. Αυτή η πυκνότητα της βλέννης εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στις σάλπιγγες, γι’ αυτό και η σπερματέγχυση είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική καθώς μπορεί και παρακάμπτει το εμπόδιο του τραχήλου, άρα και της παχύρρευστης βλέννης.

Συγχρονισμός

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η διάρκεια ζωής ενός ωαρίου μετά την ωοθυλακιορρηξία κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 ωρών, για αυτό η σπερματέγχυση πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Η υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας είναι η ιδανικότερη εξέταση για να επιλεχθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Πότε εφαρμόζεται

Η σπερματέγχυση δεν είναι απλά μια μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων που οδηγούν στην υπογονιμότητα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπροσθέτως, εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η σπερματέγχυση ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα οφείλεται σε ανδρικό παράγοντα. Για να προσδιοριστεί ότι η υπογονιμότητα οφείλεται σε ανδρικό παράγοντα πρέπει να γίνει σπερμοδιάγραμμα το οποίο να δείχνει ότι είναι επηρεασμένη, μια από τις παρακάτω τρεις παραμέτρους:

  • η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
  • η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων
  • η μορφολογία τους των σπερματοζωαρίων

Ακόμα, η σπερματέγχυση δύναται να εφαρμοστεί σε περίπτωση όπου η γυναίκα εμφανίζει κάποια αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα του άντρα. Αυτό συμβαίνει διότι το σπέρμα περιέχει εκτός από τα σπερματοζωάρια και διάφορες πρωτεΐνες, στις οποίες η γυναίκα μπορεί να είναι αλλεργική. Αυτή η μορφή αλλεργίας εκδηλώνεται στον γυναικείο οργανισμό μετά την εκσπερμάτωση με τα εξής συμπτώματα: αίσθημα καύσου (κάψιμο) στον κόλπο και δυσπαρευνία (πόνο στην επαφή). Κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να περιοριστεί με την χρήση προφυλακτικού, έτσι όμως αποφεύγεται και η επιθυμητή εγκυμοσύνη.

Η επεξεργασία του σπέρματος

Το σπέρμα είναι απαραίτητο να υποστεί επεξεργασία διότι, όχι μόνο είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, αλλά επειδή έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικό. Έχει παρατηρηθεί, άλλωστε, ότι σε περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε σπερματέγχυση με σπέρμα το οποίο είναι ανεπεξέργαστο, προκαλούνται συσπάσεις της μήτρας ή αναφυλακτικές αντιδράσεις. Υπογραμμίζεται ότι κατά την προετοιμασία του σπέρματος πριν τη σπερματέγχυση αφαιρούνται οι πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία και να εμποδίσουν την γονιμοποίηση.

Προετοιμασία

Για να αποφευχθεί κάθε περίπτωση αποτυχίας είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί υστεροσαλπιγγογραφία, μια εξέταση η οποία επιβεβαιώνει την διαβατότητα των σαλπίγγων. Στην επιτυχία της σπερματέγχυσης φαίνεται να συμβάλλει και η ηλικία της γυναίκας.

Παρενέργειες

Μία πιθανή παρενέργεια της σπερματέγχυσης είναι η ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριου κύησης. Για το λόγο αυτό ο θεράπων καλό είναι να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αυτού.

Πότε καταφεύγουμε στη σπερματέγχυση

Όταν ένα ζευγάρι έχει ελεύθερες επαφές πέραν των 12 μηνών με επιθυμία κύησης, εφόσον έχει ελεγχθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων με σαλπιγγογραφία και λαπαρασκόπηση και το σπερμοδιάγραμμα είναι σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, τότε η σπερματέγχυση είναι το πρώτο βήμα προσέγγισης για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία της Σπερματέγχυσης; Κλείστε ραντεβού και ο κ. Γιατράς θα λύσει όλες σας τις απορίες.